Schiekade (Afl. 32)

20 June 2021, 07:09 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]

Schiekade

Rob Feringa, oud-medewerker Gemeentearchief (helaas jong overleden), was specialist op het gebied van de Rotterdamse topografie. Hij stelde o.a. de prachtige vierdelige fotoboekserie ‘De Stadsdriehoek van Rotterdam’ samen. Hij bezat enorm veel kennis aangaande fotografie van het vooroorlogse Rotterdam.

Rob schonk mij dit ietwat curieuze document waarop wij een heuse zwemwedstrijd zien in de stedelijke Schie. De foto werd eind jaren twintig geschoten. Het is een wereldshot. De ploeterende, spatterende zwemmers in het water zijn duidelijk zichtbaar. Wat het beeld zo leuk maakt zijn de enthousiaste toeschouwers aan beide zijden van het water, Al die keurige witte zomerhoeden met de bekende zwarte band. Ik tel er ruim twintig. Mijn gedachten dwalen meteen af naar het Parijse Roland Garos. Dáár zijn deze hoofddeksels een zeer bekend verschijnsel.

Er werden in Rotterdam voor de oorlog wel meer zwemwedstrijden gehouden in het openbare water. En roeiwedstrijden kwamen ook voor. Bijvoorbeeld op het water van de Blaak.

Op de foto zien wij aan de overkant een opvallend pand, gebouwd in Jugendstil. De vlag hangt uit. Het kantoorpand (nr.77) dateert van 1897 en staat er nog steeds. Met name de ronde entreetrap doet bij veel ouderen een lichtje branden. De architect is Buskens, die in de periode 1880 tot 1910 veel fraais voor onze stad heeft ontworpen.

U moet maar eens de uitvouwbare plattegrond ‘Architectuur en Stedebouw Rotterdam’ bekijken. Samenstellers Anne-Mie de Volder en Paul Goenendijk stelden een lijst samen van 681 Rotterdamse monumenten met adres, bouwjaar en naam architect. De Kunststichting gaf de plattegrond in 1994 uit. Antiquarisch is dit belangrijke document nog wel verkrijgbaar.

Over zwemmen in open water gesproken. Ik woon aan de Coolhaven en met dit warme juniweer zie ik dagelijks tal van kinderen na 4 uur in de middag lekker in het water spartelen aan de westzijde van de Pieter de Hooghbrug. Het is een koddig gezicht. Een belangrijk aspect: het water is geenszins vervuild. Knap dat wij dat met z’n allen anno 2021 met veel denkwerk en inzet hebben kunnen bewerkstelligen.

Heus, onze wereld (lees: onze wereldstad) heeft op watergebied absoluut wel toekomst. Het virus is bijna verslagen, nu nog met z’n allen trachten het klimaat beetje bij beetje te verbeteren.